GİTAR EĞİTİMİ
Klasik gitarın özengen müzik eğitimindeki geçmişi ülkemizde oldukça yeni olmasına karşın enstrümana gösterilen ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Müzik dershanelerinde çalgı eğitimi almak üzere gelenlerin en çok ilgi gösterdiği çalgılardan birisi de klasik gitardır. Özengen müzik eğitimi kurumlarında yalnızca klasik gitar eğitimi almak isteyenler değil, pop gitar, elektrogitar, Flamenko gitar gibi farklı çalma tekniklerinden faydalanmak isteyenler de bulunmaktadır. Bu döngü içerisinde eğitmenden, öğrenciden ve dershane ortamından kaynaklanan çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Problemlerin aşılabilmesi için konuyla ilgili herkese görevler düşmektedir. Özengen müzik eğitimi veren kurumlarda klasik gitar eğitiminde yaşanan en büyük problemlerden birisi verilen eğitimin niteliğinde yatmaktadır. Bu niteliğin artması, alanında yeterli birikime sahip eğitimcilerin; bilinçli, öğrenci seviyesine uygun, sistematik bir eğitim yaklaşımı sağlaması ile mümkündür. Öğrenciden kaynaklanan problemler ise çok çeşitli olarak ortaya çıkabilmektedir. Öğrencilerin derslere düzenli devam etmemesi, derslere yeterli ilgi ve alakayı göstermemesi, ailelerin öğrencilere yeterli desteği ve motivasyonu sağlayamaması vb. problemler öğrenci kaynaklı problemler arasında sayılabilir.
Sahillerin olmazsa olmazı, arkadaşlarla toplantıların vazgeçilmez neşe kaynağıdır klasik gitar. Canınız sıkıldığında 3-5 parça çalıp kafa dağıtabileceğiniz, çevrenizdekilerin çaldığınız şarkılara eşlik etmesiyle birlikte ortamı cıvıl cıvıl hale getirebilen, taşıması kadar çalması da kolay ve eğlenceli olan bu müzik aletini biraz yakından inceleyelim ve klasik gitar nasıl bir müzik aleti? Öğrenelim.
Klasik gitar, en bilinen gitar çeşitlerindendir ve naylon tellerinden oluşan yapısının parmakları zorlamamasından dolayı genellikle gitar dersi almak isteyenlerin ilk tercihidir. Klasik gitar, pop ve klasik müzik başta olmak üzere; rock, caz, blues gibi neredeyse tüm müzik türlerinde kullanılmaktadır. Ancak yumuşak ses tınısından ve batı tonlu bir müzik aleti olmasından kaynaklı olarak genellikle pop ve klasik müzik parçaların çalınmasında daha sık kullanılmaktadır.
Elektro ve akustik gitarla aynı nota dizilimine sahip olan klasik gitarın telleri elektro ve akustik gitarın aksine metal değil, naylondur. Bu yüzden gitar dersi alacaklara tavsiye edilen ilk önce klasik gitar kursu almaları ardından diğer gitar çeşitlerine geçiş yapmaları yönündedir ancak bu yanlış bir yönlendirmedir. İzmir gitar kursu olarak bizim tavsiyemiz ilginiz olan gitar çeşidini keşfetmeniz ve o alanda eğitim almanız yönünde olacaktır. Gitarların arasında belki de en dikkat çeken gitar türü elektro gitardır. Gerek görüntüsüyle gerekse farklı tonlardaki sesleriyle insanları yalnızca etkilemekle kalmayıp aynı zamanda ‘keşke ben de çalabilsem’ dedirten bu müzik aleti, rock müziği denildiğinde akla ilk gelen enstrümandır. Gruplardaki soloları üstlenmesiyle öne çıkan elektro gitarı biraz daha yakından tanıyalım ve elektro gitar nasıl bir müzik aleti? Öğrenelim;
Elektro gitar, notaları öncelikle ses akımına dönüştüren ardından da amfi desteğiyle bu akımı sese çeviren bir gitar türüdür. Klasik gitardan farklı olarak ses çıkarmak için gövdesinde ses yuvarlağı değil, manyetikler bulundurmakta ve akımın iletimini bu şekilde sağlamaktadır. Telleri metalden yapılan elektro gitarın, klasik gitara göre tonu ve çalımı daha serttir. Üzerinde bulunan çeşitli ses ayar düğmeleri ve switch ile ses üzerinde ve volümünde değişiklikler yapılabilmektedir.
Rock müzik başta olmak üzere metal, blues, caz ve pop gibi müzik türlerinde daha da popülerleşen bu müzik aletini neredeyse her müzik yapılan yerde görmek mümkündür. Ayrıca gitarda solo atmak denildiğinde de aklımıza gelen ilk müzik aleti yine elektro gitardır.